top of page
Search

MADELEINE ALBRIGHT

De eerste vrouwelijke US Minister van Buitenlandse zaken ( onder Clinton 1997-2001 ) is op 84jarige leeftijd overleden. Volgens haar familie is ze gestorven aan kanker. https://www.youtube.com/watch?v=AlHP7SdwRFs&t=11s

Madeleine Albright ( geboortenaam Marie Jana Korbelová ) zag het levenslicht op 15 mei 1937. Zij is geboren uit een Joodse moeder en Tsjechische vader ( en dus Joods ). Haar vader Jozef Korbel was een gekende diplomaat die dank zij de zionisten was opgeklommen tot de hogere rangen in Praag. Zij kwam naar verluidt op 11 jarige leeftijd ( ofwel 1948 ) met haar ouders naar de USA, als politieke vluchteling. 1948 was het jaar dat Moskou, onder Stalin, de macht greep in Praag en het voormalige Tsjechoslowakije in de greep van het communisme viel. Maar dit verhaal klopt niet. Het gezin Korbel was nl al in mei 1939 gevlucht naar de UK, ingevolge de inval van Hitler. In november 1948 vroeg Jozef Korbel onder valse voorwendsels politiek asiel aan in de US met het argument dat hij een tegenstander was van het communisme en zijn leven bedreigd was in Praag ( waar hij al bijna 12 jaar weg was ). Politiek asiel werd zonder problemen verleend en de man klom binnen de korste keren op tot Decaan van de school voor Internationale relaties aan de Universiteit van Denver. Zo gaat dat.

Marie Jana heeft een apart parcours afgelegd. In 1968 behaalde zij, op 31 jarige leeftijd een universitair diploma in filosofie waarin ze in 1975, op 38 jarige leeftijd ook in doctoreerde. Tussendoor werkte zij als stagiaire ( intern ) bij de Denver Post waar zij haar latere echtgenoot Joseph Albright zou ontmoeten. In 1972 werd zij verzocht om een fundraising campagne diner te organiseren voor de presidentskandidaat US senator Ed Muskie wat haar in 1976 een benoeming opleverde als Chief Legislative Assistant. Zonder enige kennis van recht en wetgeving. In 1978 werd Marie Jana door één van haar voormalige professoren ( Brzezinski, ook een Jood die door Jimmy Carter benoemd was tot National Security Advisor ) in dienst genomen om te werken in de West Wing als Liason voor het Amerikaanse Congres. In 1992 werd Maria Jana door Bill Clinton opgepikt en werd zij aangesteld in een transitie functie van de National Security Council. In 1993 werd ze door Bill benoemd tot US Ambassadeur van de Verenigde Naties en in 1997 tot Minister van Buitenlandse zaken. Zo gaat dat.

Marie Jana Korbelov aka Madeleine Albright ( zij is gescheiden van Jozef Albright ) zal door mij maar voor één reden herinnerd worden : het feit dat zij het de prijs waard vond dat er in Irak 500.000 kinderen stierven. Dat een vrouw die zelf 2 dochters op de wereld heeft gezet het ok vond dat er een half miljoen kinderen stierven door toedoen van de US, maakt van haar één van wereld's monsters.

8 views0 comments
bottom of page