top of page
Search

Kanker patiënten en mensen met andere aandoeningen

Bron: HLN

"Steeds meer kankerpatiënten zetten behandeling stop door corona: “Alle redenen die ik had om te vechten, vielen de voorbije maanden één voor één weg” Ze heten Isabelle, An en Arlette. Alledrie strijden ze tegen kanker, en alledrie vertellen ze hoe corona hun vechtlust langzaam maar zeker heeft afgepakt. “Waarvoor moeten we nog vechten? We mogen niet meer reizen, kunnen niet meer gaan shoppen met vriendinnen. Op deze manier hoeft het voor ons niet meer.” Hadi Waelkens, diensthoofd psychologen in het UZ Leuven, ziet steeds vaker kankerpatiënten afhaken. “Hun leven is door de corona-ellende al zodanig beperkt, dat ze een zware operatie en lange therapie niet meer zien zitten en stoppen met hun behandeling.”

 

In een normaal jaar sterven gemiddeld 15.000 mensen door of met kanker. (Bron : Statbel - zie eerdere posts met overlijdens aan alle mogelijke aandoeningen)

Die gemiddelde 15.000 kankerpatiënten zijn allemaal mensen die gevochten hebben voor hun leven en alle noodzakelijke en nuttige behandelingen hebben ondergaan. In die 15.000 overlijdens zitten om evidente redenen niet de vele kankerpatiënten die er door gekomen zijn en in remissie zijn.


Sinds corona zijn er steeds meer kankerpatiënten die afhaken. Ze zien het niet meer zitten of ze durven niet meer.

Het is dus zeker niet door hen dat de ziekenhuizen overvol liggen want.... ze laten zich niet meer opnemen. Ze stoppen de behandeling. Wellicht is dit ook het geval bij heel wat mensen die lijden aan andere aandoeningen.

We horen al 7,5 maanden enkel nog spreken over corona. Elke dag.

Er liggen vandaag 2.447 mensen in het ziekenhuis door corona of met corona in een land dat 52.245 ziekenhuisbedden heeft. Minister Vandenbroucke spreekt van een "tsunami".

Welke "tsunami" als mensen met andere aandoeningen zich niet meer laten opnemen en behandelen? (fenoneem dat we overigens ook gezien hebben tijdens de eerste golf - toen hebben veel artsen gewaarschuwd voor erge gevolgen omdat heel veel mensen hun ziekenhuisbezoek of - opname uitstelden of zich gewoonweg niet lieten behandelen).


En wat nog veel, veel erger is, is het duidelijk signaal dat deze 3 getuigen/kankerpatiënten geven : "Waarvoor moeten we nog vechten? We mogen niet meer reizen, kunnen niet meer gaan shoppen met vriendinnen. Op deze manier hoeft het voor ons niet meer."


Er is al eerder door wetenschappers voorspeld dat er meer doden zullen vallen door de maatregelen dan door het virus. Het zou wel eens goed kunnen dat zij gelijk zullen krijgen ....
57 views0 comments

Comments


bottom of page