top of page
Search

HONGARIJE STELT VETO VOOR OLIE EMBARGO OP RUSLAND & TURKIJE VERZET ZICH TEGEN TOETREDING VAN ZWEDEN

Er zit een flinke haar in de boter bij de EU en NATO.

De beslissing van Ursula ( EU Commissie ) om een olie embargo op te leggen aan Rusland vereist unanimiteit van alle 27 lidstaten. Hongarije heeft gebruik gemaakt van haar vetorecht wat betekent dat het olie embargo er niet kan door geduwd worden.

Als reden voor deze weigering heeft de internationale tv zender Euronews vandaag in het nieuws van 21 uur aangegeven dat Hongarije enkel bereid is om haar veto in te trekken in ruil voor geld. Veel geld. Naar verluidt zou de Orban regering 50 tot 80 miljard dollar nodig hebben om het land te moderniseren en wenst zij die centen te ontvangen van de EU.

Deze stelling vindt nergens bevestiging en is wellicht niets anders dan een puur verzinsel om het veto van Hongarije te verklaren bij het grote publiek, omdat de waarheid niet mag gekend zijn. De Ierse en UK pers stelt dan weer dat volgens de woordvoerder van de EU het veto van Hongarije gesteund is op economische en niet politieke redenen. https://www.irishtimes.com/news/world/europe/eu-fails-to-finalise-embargo-on-russian-oil-imports-as-hungary-vetoes-proposal-1.4880148 https://uk.news.yahoo.com/eu-ministers-fail-persuade-hungary-185935462.html

De praktijk wijst uit de Orban nog goede contacten heeft met Putin en uitsluitend handelt in het belang van zijn volk. De Budapest regering blijft onverminderd gas en olie aankopen van Gazprom die zij betaalt in ... roebels. Polen profiteert overigens royaal mee van de situatie. Sinds Rusland gestopt is met de levering van gas aan Polen, koopt het land Russisch gas aan via Hongarije, die de bestelling bij Gazprom plaatst, betaalt in roebels en de gas vervolgens doorverkoopt aan Polen tegen betaling in euro's waarbij de Budapest regering wellicht onderweg ook nog eens een graantje meepikt. Win-win situatie voor iedereen. Polen heeft nog altijd gas en Hongarije verdient er aan.

Zoals reeds aangestipt in een eerdere post heeft Rusland kenbaar gemaakt dat 10 van de 27 EU lidstaten in het geniep nog steeds gas en olie aankopen van Rusland. De namen van die landen zijn door Rusland niet vrij gegeven om ze niet in diskrediet te brengen ( met uitzondering van Hongarije die er openlijk voor uitkomt ). Het is dan ook bijzonder hypocriet dat 26 van de 27 lidstaten kennelijk voor een olie embargo tegen Rusland gestemd hebben en de Litouwse EU vertegenwoordiger thans te kennen geeft dat de EU gegijzeld wordt door 1 lid, zijnde Hongarije en dergelijke gijzeling niet kan, wat ongetwijfeld als muziek in de oren van Ursula klinkt. De dame wil nl de bestaande verdragen wijzigen en de unanimiteit van stemmen voor bepaalde beslissingen ( zoals deze ) afschaffen.

De Duitse en Nederlandse EU vertegenwoordiger maken zich sterk dat er de komende dagen toch een of andere deal uit de bus zal vallen. Ik denk het niet. Orban ligt op ramkoers met de EU en dit al zeker nu Ursula een paar weken geleden Hongarije tot eind 2027 heeft uitgesloten van alle EU fundings omdat Orban er in juni 2021 in Hongarije een wet op de kinderbescherming heeft doorgeduwd en hierover navolgend een volksreferendum heeft georganiseerd waarbij aan het volk 5 vragen zijn gesteld om de druk van de EU te weerstaan ( zie eerdere post ). Het referendum werd met een overweldigende meerderheid van het volk goed gekeurd. Dat heeft Ursula zodanig tegen de haren ingestreken dat de EU Comissie een gerechtelijke procedure is opgestart tegen Hongarije ( jawel ! ). https://www.telegraaf.nl/nieuws/14552662/hongaren-keuren-vragenlijst-lhbti-referendum-goed#:~:text=De wet werd in juni aangenomen door het,de wetgeving een juridische procedure tegen Hongarije gestart https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/06/24/wat-staat-er-in-de-nieuwe-hongaarse-wet/ https://nl.eureporter.co/world/hungary/2021/07/23/hungary-plans-referendum-on-child-protection-issues-in-battle-with-eu/

Turkije gaat dan weer ferm dwars liggen omtrent de toetreding van Zweden en Finland tot NATO, wat ook een unanimiteit van stemmen van alle lidstaten vereist. Erdogan heeft inmiddels te kennen gegeven dat hij de toetreding van beide landen tot NATO niet zal goedkeuren en ze geen moeite moeten doen om daarover in Ankara te komen onderhandelen. https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/turkse-president-erdogan-speelt-het-hard-we-zullen-zweedse-en-finse-toetreding-tot-navo-niet-goedkeuren/ar-AAXlhnj?ocid=msedgntp&cvid=71b9a0de87ea4ab2882b4da4efb0bf4c

De EU staat voor blok en Nato staat voor blok. Ere wie eer toekomt. Ik zeg BRAVO President Orban en President Erdogan. Ik buig nederig voor jullie moed. Als er meer leiders met ballen aan hun lijf zouden bestaan, zou de wereld er in één klap mooier uitzien en de elite hun koffers moeten pakken. Dit zullen ze hoe dan ook moeten doen. Het kaartenhuis staat op instorten. Ze beseffen het alleen nog niet.

1 view0 comments
bottom of page