top of page
Search

HOE ZOU HET NOG ZIJN MET .... DEFENSIE ?

Het is al weer even geleden dat ik het nog over de Belgische Defensie gehad heb. U weet wel, het schandelijk vehikel dat al vele jaren zeer stiefmoederlijk behandeld wordt door onze beleidsmakers, die het moeten doen met een wagenpark van in het jaar stillekens en uniformen die hun beste tijd al lang gehad hebben, de verdedigers van ons land die conform de NATO akkoorden om de zoveel tijd gedurende 3 maanden het luchtruim van meerdere landen moeten bewaken met F16's die 25-30 jaar oud zijn en waarmee ze ook op prestigieuze internationale missies gestuurd worden; het voor ons land en onze veiligheid essentieel departement aan wie al vele jaren geleden nieuwe fighter jets beloofd zijn, die ook effectief besteld zijn door een voormalige minister van Defensie die hiervoor ook aardig wat centen heeft opgehoest maar ... er is een kink in de kabel gekomen en de hele handel is niet door gegaan; het hoogbeveiligde huis dat op 8 en 9 november respectievelijk 16 december 20021 toch niet zo veilig bleek te zijn toen er een massieve cyber attack plaats vond die ze maar niet opgelost kregen. Ik heb een paar posts gewijd aan dit verhaal dat steeds groteskere proporties aannam. Onze militairen hebben maanden lang met hun vingers zitten draaien. Niets werkte nog. De landmacht niet, de marine niet en de luchtmacht ook niet zoals het moest behalve het vliegverkeer dat via satelliet verbinding verloopt.

De reguliere pers heeft slechts een 2tal keer over deze toch wel prangende kwestie bericht. Allez ja, misschien heb ik er eentje gemist en is het 3 x of zelfs 4 maar zeker niet meer. Niet de moeite van het vermelden waard. Er zijn belangrijkere zaken in het leven, toch ? Ja. Corona dat was iets dat elke dag, de ganse dag door, onze aandacht verdiende en toen dat verhaal op zijn laatste poten stond, was er plots onze vriend Vladimir die 80% van de zendtijd in beslag nam en neemt.

Tijd dus om Defensie even terug onder de aandacht te brengen. Is het gigantisch probleem dat voortgevloeid is uit de zeer ernstige cyber aanval nu eindelijk opgelost ? JA ! Sinds 05.04.2022 ( ! ) werkt alles weer als vanouds. Dank zij de aanschaf van nieuwe wifi hardware ( van het merk Huawei ) kunnen alle miltairen eindelijk terug gebruik maken van het internet, Skype en mails versturen. Ze hebben er zo maar even 108 dagen over gedaan om terug orde op zaken te stellen... Waarom het zo lang heeft geduurd ? Ah bah ja, er was in december, januari enz... geen budget om top specialisten in te huren om Defensie uit de nood te helpen. Er wordt wel 2 miljard extra uitgetrokken voor de volgende corona golf en de vluchtelingen van Oekraïne, maar voldoende centen voor Defensie ? Ho maar ! Onze leger generaals hebben zelfs met lede ogen moeten toekijken hoe Ludivine het weinige dat het leger nog had op vlak van wapens en uitrusting inclusief militaire helmen op een C130 richting Kiev stuurde om daar uitgedeeld en gebruikt te worden door burgers die de wapens opnemen en geen enkele militaire ervaring hebben. Nou ja, ze hebben voor de ontvangst van onze gift wel eventjes mogen oefenen met houten nep geweren, plat op de buik op de grond, en dat was het dan. Mja, in België weten de beleidsmakers van wanten.

In Nederland is het overigens niet veel beter. Nog een chance dat er zo af en toe een gulle weldoener recht staat die kadootjes geeft aan het leger met dank aan Douwe Egberts die in 2019 1.400 koffiezet apparaten geschonken heeft aan het Nederlands leger zodat de militairen dan toch een fatsoenlijk kopje koffie kunnen drinken. https://koffiemachine.org/defensie-krijgt-nieuwe-koffiemachines/?msclkid=1627f6ffb6aa11ec84a39ff407419bc5

Eigenlijk is dit een billenkletser van formaat, ware het niet dat het in en intriest is dat Defensie niet krijgt wat zij verdient en de facto een absolute must is.

Wat lezen we vandaag in de gerenommeerde krant HLN ? " De militaire inlichtingendienst ADIV heeft nieuwe hardware aangeschaft voor zijn internetverbinding. Alleen: de routers en servers zijn van het Chinese Huawei, dat eerder al in opspraak kwam voor spionage. Dat blijkt uit onderzoek van HLN en VTM Nieuws. Loopt ons leger nu het gevaar om afgeluisterd te worden? " https://www.hln.be/tech/minister-die-belt-met-huawei-te-gevaarlijk-maar-de-wifi-van-ons-leger-geen-probleem~ad0bc226/?fbclid=IwAR2zwhXjbn3DmfkNxSzlLFRGj3eV_uv0QRYxNnClnYqfnCzzmi1iAUimBoc

Het poppentheater mag nu wel stoppen. Echt hè.

1 view0 comments

Comments


bottom of page