top of page
Search

HOE ZOU HET NOG ZIJN MET .... CORONA ?

Corona heeft 2 jaar lang het leven van de burgers beheerst. Volgens een studiebureau zou naar verluidt 80% van alle nieuwsberichtgeving over corona en corona gerelateerde aangelegenheden zijn gegaan en slechts 20% over andere nieuwthema's die dus per definitie zeer pover zijn geweest. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is corona volledig van het scherm verdwenen. Het lijkt wel of het nooit heeft bestaan. Het gaat nu nog enkel over Rusland, Oekraïne, Biden, Macron, Putin, Nato, de EU en andere coryfeeën die van onder het stof gehaald worden.

Hoe gaat het nu nog met corona ? Ah, wel goed.

Eergisteren is Minister Verlinden met opvallend nieuws gekomen over de mondmaskerplicht. Volgende week vrijdag ( 4 maart dus en eigenlijk een week later dan eerder voorzien ) komt het Overlegcomité weer samen en stappen we wellicht over op code geel.

"Code geel zal heel wat gevolgen hebben voor de geldende coronamaatregelen, ook voor het dragen van mondmaskers op openbare plekken. Het grote verschil tussen code oranje en code geel is dat de federale noodsituatie niet meer van toepassing is, waardoor regels niet meer nationaal opgelegd worden. Maar dat betekent daarvoor niet meteen dat we overal zomaar zonder mondmasker zullen kunnen rondlopen, klinkt het bij het kabinet van minister Annelies Verlinden (CD&V). “Een vervoersmaatschappij zoals de NMBS of de kappersfederatie kunnen een mondmasker in hun sector wel blijven verplichten”, laat de minister weten aan Het Laatste Nieuws."

Seriously ? Dus bij code geel komt het KB van 28.01 dat de noodtoestand heeft verlengd tot 28.04.2022 EN de wet van 11.02 die het KB bevestigd heeft te vervallen, geen noodtoestand meer en dus ook geen federale maatregelen meer maar ..... bepaalde sectoren zouden individueel wel nog kunnen beslissen om bepaalde verplichtingen zoals de mondmaskerplicht wel nog verder aan te houden ? In welke wet staat dat sectoren dit mogen Annelies ?

Als er geen noodtoestand meer is en alle federale maatregelen komen te vervallen hebben bedrijfssectoren NIET de bevoegdheid om nog bepaalde maatregelen ( die zonder voorwerp zijn geworden ) op te leggen.

En dan is er nog onze Frank die thans doodleuk in de pers verklaart dat een boosterprik dan toch niet nodig is om CST te blijven gebruiken! Ja. "Wie niet geboosterd is of wie al meer dan vijf maanden geleden een tweede dosis kreeg, zal geen CST meer hebben vanaf 1 maart. Dat kondigde het Overlegcomité eerder aan. De politici hebben echter besloten om deze maatregel niet door te voeren. "Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) meldt vrijdag bij Le Soir dat de wetgeving tegen 1 maart nog niet in orde zal zijn gebracht, waardoor een verandering van de maatregel dus niet mogelijk is. Het Covid Safe Ticket zal trouwens al helemaal niet meer nodig zijn als het Overlegcomité op 4 maart beslist om over te schakelen naar code geel.

Met andere woorden : code geel is ook afschaffing van de cst. Joepie voor al degenen die hun been stijf gehouden hebben maar al degenen die 2-3-4 spuiten hebben laten zetten met een product dat voor geen meter werkt zullen dit niet zo leuk vinden. Ze worden eigenlijk flink te kakken gezet.

Waar die plotse 180° ommezwaai van de overheid vandaan komt ? In veel landen zijn de maatregelen al afgeschaft. België kan natuurlijk niet achterblijven ( enkel treuzelen ). Daarnaast zijn er ook in dit land verschillende verzoekschriften neergelegd in nietigverklaring van de pandemiewet en het KB dat de noodtoestand uitroept respectievelijk verlengd. In formele termen heet dit " dammage control ". Afschaffen voor er een gerechtelijke uitspraak is omdat ze weten dat ze deze keer aan het kortste eind zullen trekken. Er is nl geen noodtoestand. Meer nog, er is nooit een noodtoestand geweest.

Betekent de huidige code geel dat we van de hele zaak af zijn ? Neen. In het najaar zijn we weer vertrokken voor een toer. Ik zou dus zeggen : geniet er van zo lang het kan, maak plannen voor de komende maanden, geniet naar hartenlust. Doe het voor uzelf, niet voor een ander. Ga op vakantie zonder cst, naar evenementen, naar theater, op resto en café. Enjoy !


https://www.redactie24.be/coronavirus/minister-verlinden-komt-met-opvallend-nieuws-over-mondmaskerplicht-134749?utm_

9 views0 comments

Comentários


bottom of page