top of page
Search

Het vervolg van de mondmasker saga

“Onwaarschijnlijk geval van Kafka”: berg perfecte maskers van 721.000 euro ligt al maanden in loods omdat 11 stickers ontbreken"

Bron: Nieuwsblad


"Sinds dit voorjaar liggen 500.000 perfecte mondmaskers geblokkeerd in een loods omdat er op enkele dozen een sticker ontbrak. Intussen is de bestickering in orde, maar nu weigert de FOD Economie een herkeuring. “Een onwaarschijnlijk geval van Kafka”, hekelt Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA).


"Flashback naar maart van dit jaar. De coronacrisis duwt ons land in lockdown en de overheid begeeft zich op de internationale markt om zo snel mogelijk voldoende mondmaskers te pakken te krijgen. Ook de Vlaamse overheid doet dat: via China worden 1 miljoen KN95-maskers besteld om de grootste tekorten in de woon-zorgcentra aan te vullen. Als ze die ook op de markt wil brengen, moet Vlaanderen na levering wel instaan voor de correcte bestickering. Die opdracht wordt door het Facilitair Bedrijf, de Vlaamse overheidsdienst die de bestellingen en leveringen opvolgt, uitbesteed aan een externe partner. Alleen vergeten ze daar op een elftal dozen de noodzakelijke stickers aan te brengen.


Op 18 juni, bij een steekproefcontrole door een inspecteur van de FOD Economie, komt die vergetelheid aan het licht. Het verdict is hard, maar conform de reglementen: het hele lot van 500.000 maskers wordt afgekeurd. Niet omwille van kwaliteitseisen – de overige 500.000 maskers uit dezelfde bestelling zijn wel verdeeld – maar omdat er enkele stickers ontbraken."


Herkeuring geweigerd Intussen zijn de stickers wel correct aangebracht, maar bij de FOD Economie is dat onvoldoende om de lading nu nog goed te keuren. De procedure van de FOD laat immers geen tweede keuring toe, waardoor de voorraad al maandenlang geblokkeerd is in een loods in Gent. De kostprijs van die hele operatie: 829.000 euro, inclusief btw: 721.000 euro voor de maskers en 108.000 euro voor het transport."

250 views0 comments
bottom of page