Afgelopen dinsdag kopte de Vlaamse pers : " 1 euro is 1 dollar waard, voor het eerst in 20 jaar: wat betekent deze daling voor onze economie? " https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/1-euro-is-1-dollar-waard-voor-het-eerst-in-20-jaar-wat-betekent-deze-daling-voor-onze-economie/ar-AAZusL3?ocid=msedgntp&cvid=911bef3dffde443193bf595193594a65
Deze melding is ondertussen al voorbij gestreefd. De euro blijft verder zakken. De waarde zit nu ONDER deze van de dollar ( 0,9958 ). https://insiderpaper.com/euro-dips-below-1-00-for-first-time-since-end-2002/
Doet de dollar het dan zoveel beter dan de euro ? Neen. Totaal niet. De waarde van de dollar is de afgelopen maanden ook sterk gezakt ten opzichte van alle ander valuta's. Zowel de dollar als de euro zijn in vrije val. https://www.valuta.nl/wisselkoersen De inflatie slaat ook in de US minstens even hard toe ( 9,1% ) als in Europa ( waar B en NL koploper zijn met 9,6% respectievelijk 11,2% )
Dat de pers het niet zo nauw neemt met de waarheid, weten we al langer dan vandaag. Het is echter niet netjes om de bevolking te misleiden.
Hieronder een paar rechtzettingen en verduidelijkingen.
"Voor het eerst sinds het jaar 2002 is een euro evenveel waard als een dollar. " De euro werd ingevoerd in 2002. Voordien had elk Europees land haar eigen munteenheid. Voor België was dit de Belgische Frank. 40,3399 BF = 1 euro. 10 eurocent = 4 BF. De Nederlandse gulden was opzichtens de BF 20 frank waard, de Franse Franc, 6 BF. De nationale munten waren stabiele munten die doorheen de tijd, weinig in waarde schommelden ( met uitzondering van de inflatie periode tijdens de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ). De euro is gedurende vele jaren ook stabiel gebleven en zelfs in waarde gestegen ten opzichte van andere internationale munten ( met inderdaad een piek van 1,58 euro = 1 USD in 2008 ) maar na de bankencrisis van 2008 ( waarbij er een aantal artificiële operaties uitgevoerd zijn om de sector te redden ) is de euro gestaag in waarde beginnen devalueren met een regelrechte downfall sinds de lockdowns.
"De oorzaak is niet ver te zoeken. De Europese economie heeft namelijk te lijden onder hoge inflatie (In ons land zijn producten bijna 10 procent duurder in vergelijking met vorig jaar). En er is ook de onzekerheid over het Russische gas, waar Europese economieën - zeker Duitsland - kwetsbaar voor zijn. " Onzekerheid over een bepaald product op de markt is NOOIT aanleiding tot devaluatie van een munt. De enige oorzaak van devaluatie is een sterke INFLATIE die op haar beurt veroorzaakt wordt door het bijdrukken van geld dat er niet is, waardoor er artificieel geld gepompt wordt in de economie om schulden het hoofd te bieden en alzo een instorting van de economie te vermijden. Dit is een straatje zonder einde.
"Op zich is de euro nu niet plots een zwakke munt geworden. Tegenover andere munten evolueert de Europese eenheidsmunt namelijk relatief stabiel. Maar de dollar staat nu wel sterker omdat de Amerikaanse economie het minder slecht doet dan de Europese " Dit is niet waar. Veel andere munten zijn in waarde gestegen ( niet enkel de Russische roebel ) terwijl de euro en de USD naar beneden blijven tuimelen. https://www.valuta.nl/wisselkoersen
""Je hebt een centrale bank nodig die doortastend te werk gaat om de recessie en inflatie te bestrijden. Maar de Europese Centrale Bank twijfelt om de rente op te trekken", analyseert Simonts. In de Verenigde Staten is dat anders en is de rente al forser opgetrokken, om de hoge inflatie tegen te gaan. " Dit is niet juist. De ECB heeft de langetermijn rente opgetrokken met 0,25%. De Federal Reserve Bank heeft de rente verhoogd met 0,75 indexpunten. Beide maatregelen zijn een maat voor niets. Om de inflatie in te dijken zou de rente moeten verhoogd worden tot een percentage dat hoger is dan dit van de inflatie. Het is de enige manier om de inflatie te stoppen en om te keren. Beide instanties doen dit niet omdat de overheidsschulden kolossaal groot zijn en zij, bij een sterke verhoging van de rente, de maandelijkse intresten op deze schulden niet meer zouden kunnen aflossen ( laat staat enige aflossing op het openstaand kapitaal ). Daarom en enkel daarom wordt de rente op lange termijn schulden niet sterk verhoogd zoals we ingevolge de sterke inflatie in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw gezien hebben. In 1990 stond de lange termijn rente aan 13%. De rente is pas in de loop van de jaren 90 gestaag terug gezakt, naar 11%, 9%, 8%... ( wat eertijds aanleiding heeft gegeven tot zeer veel kredietherzieningen ). De wettelijke rente en de gerechtelijke intresten hebben vele jaren op 8% per jaar gestaan. Dat de rente gestaag is blijven zakken is niet om ons, het volk, te plezieren, maar om het faillissement van naties te vermijden. Pro memorie, kampt België met een overheidsschuld van meer dan 510 miljard euro. Beeld u even in wat het kostenplaatje zou zijn als de lange termijn rente op 13% zou staan ( vgl. met huidige negatieve Euribor aan - 0,40 op 1 maand en 0,93 op 1 jaar ) https://www.tijd.be/markten-live/rente.html
"Eerst het slechte nieuws: de internationale import in Europa wordt duurder. Zeker voor olieproducten - die al pijnlijk duur zijn - is dat een probleem, want die handel gebeurt in dollar. " Europa leeft van de import. Wij voeren het grootste deel van alle commodity's in. Dat de devaluatie van de euro leidt tot hogere importprijzen is evident. Minder waar voor uw geld omdat het geld minder waard is. Dat de olieproducten nu " pijnlijk duur " zouden zijn is een fabel. In een eerdere post werd reeds uiteengezet dat de olieprijs op dat moment ( 208,46 USD per barrel ) even hoog was als in 2008, toen we met zijn allen 1,2 euro/liter betaalden aan de pomp. De olieprijs is sindsdien aanhoudend blijven zakken en staat nu op 98 USD per barrel ( US olie is nog goedkoper met 95 USD per barrel ).
"De positieve kant van de medaille dan: voor producenten in Europa is het in theorie goed nieuws. Een goedkopere euro maakt dat de export naar het buitenland iets makkelijker wordt: voor buitenlanders worden Europese producten namelijk iets goedkoper " Ook dit is niet waar. Of toch niet voor Belgische handelaars die exporteren. Zij krijgen minder voor hun goederen en verliezen big time. Voor buitenlandse ondernemingen is het daarentegen wel interessant om Europese goederen aan te kopen. Zij krijgen meer waar voor hun geld.
dat de dollar het komende jaar nog duur zal blijven en misschien zelfs sterker zal worden dan paritair met de euro. Pas op lange termijn zal de euro terug stijgen. " Zowel de US als Europa zitten in een zware recessie. De hoofdoorzaak is een veelheid van foute beslissingen, de maatregelen tijdens de Covid pandemie ( die er geen was ) en de sancties tegen Rusland waarmee beide continenten zich in de eigen voet hebben geschoten. Niet één maal, maar meerdere malen. De dollar is, net zoals de euro, in vrije val. Het is afgelopen met de USD als reservedollar. En, het is ook afgelopen met de US als supernatie. Ze doen alsof ze het niet weten maar ze weten het verdomd goed. Het is precies daarom dat de US aanstuurt op een oorlog tegen Rusland, aka WO III. De enige manier om de recessie terug te schroeven ( en alle problemen die daaruit voort vloeien ) is door de sancties tegen Rusland op te heffen en de economie en handelsbetrekkingen te normaliseren. Het is gemeenzaam geweten dat de sancties geen enkel effect hebben op Rusland en het land, integendeel, floreert. De roebel is sterk in waarde gestegen. Rusland drijft handel als nooit tevoren en boekt fenomenale omzetten. Putin heeft bij Decreet vast gelegd dat alle handel uitsluitend mag geschieden in roebels. De EU betaalt via allerlei omwegen in roebels ( omdat zij geen andere keuze heeft ) en heeft Rusland - louter sinds de aanvang van de invasie in Oekraïne - al vele miljarden betaald. De BRIC landen hebben de handen in mekaar geslagen. Argentinië, Syrië, Iran en Irak hebben toegezegd om toe te treden tot BRIC. Putin vertelde geen onzin toen hij publiek verklaarde dat het gedaan is met de unipolaire wereld. Als er niet nu, meteen, een hefboombeweging wordt uitgevoerd stevenen zowel de US als vazal EU af op een catastrofe. De bevolking betaalt de prijs voor aanhoudend wanbeheer, incompetentie en stuitende arrogantie van de elite die alles doelbewust kapot maakt. Build Back Better ? Not in a million years.
https://insiderpaper.com/euro-dips-below-1-00-for-first-time-since-end-2002/
Comments