top of page
Search

EEN PLUIM VOOR VRTNEWS !

In het bijzonder Ronny Van Gastel en Rik Arnoudt. Eindelijk eens 99% waarheidsgetrouw nieuws. Goeie onderzoeksjournalistiek. Méér van dat !! Alleen spijtig van de laatste zin. Die klopt dan weer niet. De stad Mariupol is gigantisch groot en is NIET " grotendeels verwoest " door Russische bombardementen. Enkel de beperkte locaties waar de Azzov Batallions zich verschuilden in scholen, kinderdagverblijven, ziekenhuizen en andere burger locaties waar ze ook de burgers gebruikten als menselijk schild zijn verwoest. Dit is territoriaal beperkt tot bepaalde zones. Dit is sterk gedocumenteerd door een overvloed van burger getuigenissen en persverslagen. Er zijn in Mariupol heel wat internationale journalisten permanent aanwezig, die alles op beeld vast leggen. Het is juist dat de Russen de hiervoor geciteerde locaties gebombardeerd hebben maar de Azzov Batallions hebben minstens even veel bommen afgeschoten en artillerie schoten gelost. De burgers van Mariupol zijn opgelucht dat ze verlost zijn van de tirannie van de Azzov Batallions en danken de Russen uitbundig voor hun tussenkomst en de vele humanitaire hulp die ondertussen al weken aan de gang is op locaties die eerder al bevrijd werden. De enige plek in Mariupol die nog " bezet " was door de Azzovbatallions was de staalfabriek Azovstal aan de rand van de stad, of beter gezegd de ondergrondse bunkers van deze fabriek. Deze locatie is nu ook volledig bevrijd van de neo nazi Azzov militairen en banderisten. Mariupol is volledig vrij.

" Alle strijders in de belegerde staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol hebben zich overgegeven. Dat bevestigt het Russische ministerie van Defensie. Eerder had de commandant van het veelbesproken Azov-regiment een video verspreid waarin hij zei dat het opperbevel vroeg om de staalfabriek van Azovstal niet langer te verdedigen. Hiermee is definitief een eind gekomen aan het Oekraïense verzet in de zuidelijke havenstad. Volgens Rusland hebben 2.439 Oekraïense soldaten zich overgegeven. Maandag liet het Oekraïense opperbevel aan de soldaten op de Azovstal-site weten "dat hun taak erop zit". Al snel gaven meer dan duizend soldaten zich over, ze werden met bussen weggebracht naar gebied dat door de Russen wordt bezet. Eerder vandaag heeft Denys Prokopenko, commandant van het Azov-regiment, een videoboodschap op Telegram verspreid. Daarin zegt hij dat zijn prioriteiten zijn gerespecteerd: de burgers en zwaargewonden zijn geëvacueerd en het bergen van de lichamen van de gesneuvelden gaat nog door. Hij neemt het woord "overgave" niet in de mond, maar dat is het dus wel in de praktijk. "Vandaag 20 mei heeft de laatste groep bestaande uit 531 strijders zich overgegeven", zegt de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Volgens hem is het ondergrondse complex van de staalfabriek waar de Oekraïense strijders zich hadden verschanst nu onder "de volledige controle van het Russische leger". Als Rusland het in verband met Oekraïne vaak heeft over "neonazi's", dan gaat het precies over dit Azov-regiment. Het is opgericht in 2014 als militie en heeft banden met extreemrechts. Het omstreden regiment gebruikt nazi-symbolen, en kwam in opspraak voor mogelijke oorlogsmisdaden. Daarom ook gaan er in Rusland stemmen op om de soldaten te berechten voor "oorlogsmisdaden". Maar de Azov-brigade is na 2014 geïntegreerd in de officiële strijdkrachten, ze maakt intussen deel uit van de Oekraïense nationale garde. Zelf noemen ze zich pluralistisch. Ze gaan prat op hun heldhaftige verzet tegen de Russische invasie. Dat laatste klopt in elk geval wel. Gisteren nog had een plaatsvervangend commandant in een videoboodschap laten weten dat er nog altijd strijders aanwezig waren in het complex onder de Azovstal-fabriek. Met de boodschap van hun commandant lijken dus ook de laatste Azov-strijders zich over te geven, na een maandenlange strijd. De stad Marioepol zélf is door de Russische bombardementen grotendeels verwoest. "


" Alle strijders in de belegerde staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol hebben zich overgegeven. Dat bevestigt het Russische ministerie van Defensie. Eerder had de commandant van het veelbesproken Azov-regiment een video verspreid waarin hij zei dat het opperbevel vroeg om de staalfabriek van Azovstal niet langer te verdedigen. Hiermee is definitief een eind gekomen aan het Oekraïense verzet in de zuidelijke havenstad. Volgens Rusland hebben 2.439 Oekraïense soldaten zich overgegeven.

Maandag liet het Oekraïense opperbevel aan de soldaten op de Azovstal-site weten "dat hun taak erop zit". Al snel gaven meer dan duizend soldaten zich over, ze werden met bussen weggebracht naar gebied dat door de Russen wordt bezet.

Eerder vandaag heeft Denys Prokopenko, commandant van het Azov-regiment, een videoboodschap op Telegram verspreid. Daarin zegt hij dat zijn prioriteiten zijn gerespecteerd: de burgers en zwaargewonden zijn geëvacueerd en het bergen van de lichamen van de gesneuvelden gaat nog door. Hij neemt het woord "overgave" niet in de mond, maar dat is het dus wel in de praktijk.

"Vandaag 20 mei heeft de laatste groep bestaande uit 531 strijders zich overgegeven", zegt de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Volgens hem is het ondergrondse complex van de staalfabriek waar de Oekraïense strijders zich hadden verschanst nu onder "de volledige controle van het Russische leger".

Als Rusland het in verband met Oekraïne vaak heeft over "neonazi's", dan gaat het precies over dit Azov-regiment. Het is opgericht in 2014 als militie en heeft banden met extreemrechts. Het omstreden regiment gebruikt nazi-symbolen, en kwam in opspraak voor mogelijke oorlogsmisdaden. Daarom ook gaan er in Rusland stemmen op om de soldaten te berechten voor "oorlogsmisdaden".

Maar de Azov-brigade is na 2014 geïntegreerd in de officiële strijdkrachten, ze maakt intussen deel uit van de Oekraïense nationale garde. Zelf noemen ze zich pluralistisch. Ze gaan prat op hun heldhaftige verzet tegen de Russische invasie.

Dat laatste klopt in elk geval wel. Gisteren nog had een plaatsvervangend commandant in een videoboodschap laten weten dat er nog altijd strijders aanwezig waren in het complex onder de Azovstal-fabriek. Met de boodschap van hun commandant lijken dus ook de laatste Azov-strijders zich over te geven, na een maandenlange strijd. De stad Marioepol zélf is door de Russische bombardementen grotendeels verwoest. "


2 views0 comments

Comments


bottom of page