top of page
Search

De Lockdown in België vs Canada

Afgelopen vrijdag 27.11.2020, werden we, tijdens de persconferentie, door premier De Croo in kennis gesteld van de nieuwe nog méér verstrengde maatregelen als volgt :

 • de lockdown wordt in gans het land verlengd tot 15.01.2021

 • de avondklok blijft in voege tot 15.01.2021 ( voor Brussel en Wallonië is dit van 22 u tot 5 u en voor Vlaanderen van 00 uur tot u )

 • alleenstaanden mogen op Kerstavond of Kerstdag ( maar niet op beide dagen ) maximum 2 personen uitnodigen ( tot maximum 23-23u30 zodat ze tijdig thuis zijn voor de avondklok in gaat )

 • koppels en gezinnen mogen maximum 1 persoon uitnodigen die ook om 23u-23u30 de deur uit moet ( en dus eigenlijk niemand want 1 is geen, als van je ouders, getrouwde of samenwonende broer of zus maar één van de twee mag komen, komen ze voor zo'n belangrijk feest als Kerst niet, je laat de ander niet thuis alleen achter )

 • op Oudejaarsavond en Nieuwjaar mag niemand uitgenodigd worden : geen feestjes

 • op Kerst en Nieuwjaar zijn samenkomsten BUITEN met maximum 4 personen wel toegelaten mits de nodige afstand bewaard wordt; de burgers mogen ook gaan wandelen, maar ... tot maximum 22 u voor de Brusselaars en de Walen en middernacht voor de Vlamingen want... dan gaat de avondklok in en mag niemand meer buiten te zien zijn, zoniet .... boete van 250 €

 • de politie zal streng toezien op de naleving van de regels en grenscontroles houden zodat de Belgen niet over landsgrenzen gaan feesten in Nederland, Duitsland of Frankrijk waar de regels veel soepeler zijn en feesten tot 10 man toegelaten zijn

 • de niet-essentiële winkels mogen vanaf 01.12 terug open onder strenge voorwaarden ( runshoppen ipv funshoppen, maximum 30 minuten en maximum één persoon per 10m2, voor kleine winkels maximum 2 personen en voor grote winkels verplicht toezicht aan de inkom, verplichte ontsmetting van de handen, verplicht te controleren afstand van minstens 1,5m en verplicht mondmasker )

 • essentiële winkels die ook niet-essentiële producten verkopen mogen deze vanaf 01.12 opnieuw te koop stellen ( zonder de verplichtingen die gelden voor de niet-essentiële winkels )

 • kapsalons, welnesscentra, nagelstylisten en andere beautysalons, sportclubs, hobbyclubs e.d. blijven gesloten ( over de horeca, de evenementen- en cultuursector is niet gesproken maar deze blijven uiteraard ook op slot )

 • zwembaden en musea mogen vanaf 01.12 terug open


Tijdens diezelfde persconferente zei Alexander De Croo dat de maatregelen ook tijdens de feestdagen heel streng moeten blijven omdat ze in Canada, naar aanleiding van het Thanksgiving feest ( 12 oktober 2020 ) een stijging van de " besmettingen " hebben gezien en we dit hier moeten vermijden.

Wij hebben de cijfers van Canada er dus even bij genomen.

Op een bevolking van afgerond 38.000.000 inwoners heeft Canada een "besmettingsgraad " van 3,26% ( 368.279 positieve testen op een totaal van 11.262.141 testen ). Mortaliteitsgraad 3%.

De " recovery " loopt gelijk met de infecties ( dus ... de mensen herstellen, net zoals in België heel snel ).

Heel opvallend is dat de grafieken van Canada vrijwel identiek zijn met deze van België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Duitsland en de UK. De cijfers zijn vanaf eind september overal ( ook in België ) terug spectaculair beginnen stijgen. In absolute cijfers zijn er wel grote verschillen per land maar... de grafieken zijn "' pretty much the same ". https://corona.help/country/canada

In Canada is er overigens geen volledige lockdown. Enkel de provincie Ontario met grootsteden zoals Torronto en Peel werden op 20.11.2020 in lockdown geplaatst. De rest van het land is vrij. https://www.bbc.com/news/world-us-canada-55024674 https://www.msn.com/.../toronto-canada-s.../ar-BB1bevDZ... https://www.bloomberg.com/.../canadian-businesses-brace...

De lockdownmaatregelen in Toronto en Peel zijn de volgende :

 • No indoor gatherings with anyone outside a person's household.

 • Individuals who live alone can have close contact with one other household.

 • Outdoor gatherings are limited to 10 people.

 • Restaurants are limited to take-out, drive-through and delivery only.

 • Religious services, funerals and weddings are limited to 10 people indoors or 10 people outdoors.

 • Gyms are closed.

 • Non-essential retail and malls are limited to curbside pickup or delivery only.

 • Personal care services, casinos and bingo halls are closed.

 • Post-secondary institutions move to virtual instruction, with some exceptions, such as clinical training.

 • Pharmacies, doctor and dentist offices, grocery stores, essential services remain open.

 • Schools will also remain open.

Herkenbaar ?

Heeft de stijging van de cijfers in Canada ook maar iets te maken met het Thanksgivingsfeest ? Natuurlijk niet.

En dat weten de inwoners van Toronto ( +- 3.000.000) zelf ook. Zij accepteren de lockdown niet en komen massaal op straat .... zonder mondmasker.


Niet onbelangrijk is het gegeven dat de WHO Canada ( alle andere lidstaten ) aangespoord heeft om te stoppen met het toepassen van lockdowns als hun hoofdmaatregel om het virus tegen te gaan https://www.narcity.com/.../lockdown-situations-in-canada...

en ... ook het Europees Parlement op 13.11.2020 een resolutie gewezen heeft waarin zij alle lidstaten indringend verzoekt om meteen te stoppen met alle maatregelen waaronder de lockdown ( zie eerdere post ).

De verzoeken van de WHO en EU vallen echter in dovemansoren. Heel '" komiek " is dat Justin Trudeau, ook nu weer exact dezelfde woorden spreekt als De Croo : " Prime Minister Justin Trudeau said Wednesday that Canada’s lockdown will last “many more weeks” and warned Canadians if the economy is reopened too soon, all the sacrifices they are making now might be for nothing as the country could see another peak in coronavirus cases.

Trudeau urged Canadians to be patient and said for the reopening to occur, there has be rapid testing on a wide-scale basis as well as extensive contact tracing for those who test positive.

“We are still a number, a number of weeks away from that,” Trudeau said." https://wtop.com/.../trudeau-says-canadas-lockdown-will.../119 views0 comments

Comments


bottom of page