top of page
Search

De formule gekraakt: hoe het Riziv de privélabs rijk maakt

Privélaboratoria spinnen garen bij het systeem van terugbetalingen voor analyses. CMA-Medina werd daardoor voor circa 1 miljard euro verkocht aan een Franse groep. ‘Wie het handig aanpakt, kan zijn inkomsten maximaliseren.’


Ook dat nog ...


"Privélaboratoria spinnen garen bij het systeem van terugbetalingen voor analyses. CMA-Medina werd daardoor voor circa 1 miljard euro verkocht aan een Franse groep. ‘Wie het handig aanpakt, kan zijn inkomsten maximaliseren.’


De klinische biologie, de ana­lyse van allerlei stalen in het lab, vertegenwoordigt jaarlijks ongeveer 1,4 miljard euro aan terug­betalingen, blijkt uit cijfers van het Riziv. Het is geld dat via de belastingen naar de ziekteverzekering gaat en terugkeert naar meer dan tweehonderd labs, in ziekenhuizen of de privésector.


Het terugbetalingssysteem speelt in het voordeel van de privélaboratoria. Door de aard van het werk, de zeer complexe berekening van de terugbetalingen en wat ­financieel vernuft kunnen zij het onderste uit de kan halen. ‘Wie het handig aanpakt, kan zijn inkomsten maximaliseren’, zegt Marc Moens, de voorzitter van het Vlaams Artsensyndicaat.


Het is zeer moeilijk om te weten hoeveel de kosten van een test ­bedragen en of de terugbetaling dan correct is. Dat geeft het Riziv ook zelf toe."

3 views0 comments

Comments


bottom of page