top of page
Search

CYBERAANVAL DEFENSIE - UPDATE 2

Tussen 8 en 9 november 2021 heeft gans Defensie ( landmacht, luchtmacht en marine gedurende meer dan 2 dagen volledig op zijn gat gelegen wegens een cyberaanval. Op 16.12.2021 had Defensie weer prijs. De reguliere pers heeft maar één maal over het voorval bericht en de zaken geminimaliseerd. Het was een netwerkstoring klonk het.

Ondertussen zijn we twee posts met updates van mijn hand verder en is het probleem nog altijd niet opgelost. De op 22 december aangekondigde oplossing " tegen 03.01.2022" is er niet gekomen. Op 05.01.2022 is het weinige dat nog werkte ook onbeschikbaar en ontvingen alle militairen het volgende bericht :

" Wegens dringende en noodzakelijke acties in het kader van de remediëring ten gevolge van de cyber aanval van december 2021 zal vanaf 05.01.2022 de ICP applicatie ( .... details ) voor onbepaalde tijd onbeschikbaar zijn. Bij het heropenen zullen bepaalde functionaliteiten niet meer beschikbaar zijn. De juiste impact is nog niet gekend en zal gecommuniceerd worden bij het heropenstellen van de applicaties. Er zullen zo snel mogelijk alternatieven voorzien worden voor de verwijderde functionaliteiten. "

De HRM@defensie zal pas op 14.01.2022 voor gans Defensie terug open gesteld worden.

Defensie heeft medegedeeld dat volgens een Israëlische leverancier van cyberbeveiligingoplossingen een groep hackers die banden zou hebben met het Iraanse regime ( naam .... ) een fout in Log4j misbruikt om aanvallen uit te voeren tegen 7 doelwitten in Israël waaronder overheidssites. Onder meer Amazon, Apple, Cloudfare (internetdienst voor websites ), Tesla, Minecraft ( gaming tool ), Twitter en dus ook ... de Belgische Defensie gebruiken Log4j. Java overigens ook.

Ik heb de vragen al eens gesteld maar daar komt geen antwoord op. Er komen alleen maar vragen bij.

  1. waarom heeft de Belgische Defensie het voorwerp gevormd van een zware cyber aanval die de volledige Defensie ondertussen al 26 dagen ( ! ) volledig plat legt ?

  2. Over welke gevoelige informatie/dossiers beschikt Defensie dat zij een gegeerd doelwit is voor hackers-met-banden -met-het Iraans-regime ?

  3. waarom heeft het Ministerie van Defensie beroep gedaan op een Israëlisch cyberbeveiligingsbedrijf ? Hebben we in dit land niet genoeg specialisten in de materie misschien ?

  4. Wat is het verband tussen de cyberattack bij 7 doelwitten in Israël waaronder overheidsbedrijven en het Belgisch leger ? Is de hack bij onze Defensie kunnen binnen dringen via netwerkverbindingen tussen de twee mogendheden ? Zo ja, welke banden heeft de Belgische Defensie met Israël en/of de Mossad ?

  5. Waarom communiceert het ministerie van Defensie niet open en transparant over dit probleem dat uniek is in de Belgische geschiedenis ? Of anders gezegd, wat is er ( weer ) dat wij niet mogen weten ?

5 views0 comments

Comments


bottom of page