top of page
Search

CYBERAANVAL BIJ DEFENSIE - UPDATE 3

2 dagen na mijn laatste update over de cyberaanval bij Defensie ( landmacht, luchtmacht en marine ) lezen we plots in tal van kranten dat " de cyberaanval tegen Defensie veel ernstiger is dan eerst gedacht ".

Veel ernstiger dan eerst gedacht.... door wie ? Door de media natuurlijk. Zij hebben het probleem compleet genegeerd, geminimaliseerd en er slechts op 20.12.2021 1 x over bericht waarbij ze dan nog de schijn wekten dat de " netwerkstoringen " toen al waren opgelost, terwijl op dat moment alles, maar dan ook werkelijk alles, volledig plat lag bij Defensie.


Mijn eerste publicatie over de dubbele cyberaanval EN mijn eerste update van 27.12.2021 zijn op datum gepubliceerd op Systeembug, waarvoor dank. Tal van journalisten van de reguliere pers hebben mijn posts, zoals gewoonlijk, gelezen maar beslist om er niets mee te doen. Niet de moeite van publicatie waard. Er viel toen overigens ook geen informatie te rapen want Defensie was onbereikbaar en bovendien waren ze allemaal sinds 24.12.2021 en tot 03.01.2022 met verlof. De regering trouwens ook.

De informatie die thans gepubliceerd wordt is niet volledig, deels incorrect en duidelijk weer minimaliserend. Of het deze keer aan de media ligt dan wel aan Minisiter Ludivine Dedonder en/of haar woordvoerders, laat ik in het midden.

Gelet op de herhaalde gebrekkige berichtgeving acht ik het noodzakelijk om de werkelijke situatie in kaart te brengen. Het ENIGE dat sinds gisterennamiddag DEELS hersteld is, is het extern mailverkeer. Dat kan (enkel ) tussen 7 u en 17 u opnieuw gebruikt worden. Om 17 u trekt een plezante alle stekkers uit tot de volgende ochtend om 7 uur. Het volledige herstel zal naar verwachting pas een feit zijn rond 12.02.2021 en dan nog want Defensie heeft in het kader van de voorliggende problematiek al wel vaker data vooropgesteld die ze niet gehaald heeft.


De verklaring van DeDonder dat het extern mailverkeer ( zeg maar gerust het volledige internet ) afgesloten werd omdat " dit nodig was om te kunnen controleren of alles veilig was " is een LEUGEN. De verklaringen van vakbondsafgevaardige Dimitry Modaert ( VSOA ) zijn daarentegen WEL waarheidsgetrouw. De miliairen werken en communiceren inderdaad via whatsapp en orders aan het wachtpersoneel geschieden ook via whatsapp of messenger ( ! )


Dat de cyberaanval enkel een impact zou hebben op de burgerlijke toepassingen en niet op het operationele luik ( omschreven als " kritische militaire toepassingen " ) is ook een LEUGEN van het kabinet DeDonder. Het enige dat sinds 16.12.2021 is blijven functioneren ( zij het in beperktere mate ) , is het F16 luchtverkeer. Zie hieromtrent mijn posts van 20.12 en 27.12.2021. Het gaat hier dus niet over " bijvoorbeeld de F16's" maar over het enige dat operationeel is gebleven. Gelukkig maar want conform de akkoorden met NATO is het sinds medio december 2021 de beurt aan België om het luchtruim van België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en de UK veilig te houden.

Modaert klaagt HEEL TERECHT het gebrek aan communicatie ( lees : achterhouden en verzwijgen van essentiële informatie ) door het Ministerie van Defensie ( lees : Ludivine DeDonder ) aan .

Daarnaast is het ook HEEL JUIST dat de landmacht, de luchtmacht en de marine niet de capaciteit hebben om cyberaanvallen snel en efficiënt op te lossen. Het is al lang geweten dat Defensie heel stiefmoederlijk behandeld wordt door de opeenvolgende ministers van Defensie, waaronder De Crem en Dedonder. De enige en meteen ook de laatste minister die het echt opgenomen heeft voor Defensie is Flahaut (juli 2014 - september 2019). Sindsdien gaat het stijl berg af.

Dat de cyberaanval van 16.12.2021 nog altijd niet opgelost is en Defensie de facto al bijna een maand vleugellam is, ligt uitsluitend aan het feit dat Defensie niet beschikt over de vereiste middelen en bekwame informatici die gespecialiseerd zijn in cyber beveiliging. Het is je reinste onzin dat bekwame informatici steeds schaarser worden. Ons land telt heel wat IT specialisten maar... ze werden en worden niet ingehuurd door Defensie en daarmee is de cirkel rond.

Zoals eerder reeds gesteld heeft Defensie op 8 en 9 november 2021 het voorwerp gevormd van een eerste cyber aanval waarbij alles volledig plat lag. Een normaal redelijk mens met een gezond verstandelijk vermogen zou dan toch mogen verwachten dat het toen reeds voor Ludivine DeDonder en haar kabinet alle hens aan dek zou zijn geweest om meteen alle mogelijke middelen in te zetten en topspecialisten in cyber beveiliging in te schakelen om Defensie maximaal te beveiligen, maar neen, madam heeft niets gedaan. Dit is op zichzelf al een grove, onverschoonbare fout. De zoveelste in rij, overigens.

Thans blijkt bovendien dat het Belgische Centrum voor Cybersecurity 3 dagen ( ! ) voor de tweede cyberaanval, ofwel op 13 december 2021 al gewaarschuwd had voor een beveiligingslek in de toenmalige versie van Log4j en bedrijven en instellingen ( waaronder het Ministerie van Defensie ) opriep om zo snel mogelijk de beschikbare updates te installeren. Maar... dat is dus niet gebeurd, met alle gevolgen van dien. Dit ruikt heel sterk naar een bewuste onachtzaamheid van Ludivine Dedonder.

Naar we thans mogen vernemen heeft Ludivine Dedonder zelfs de Kamer niet ingelicht over de ernst van het probleem bij Defensie noch hierover enige uitleg verschaft. Het is kennelijk pas deze morgen ( 12.01.2022 ! ) voor het eerst aan bod gekomen in de Kamercommissie Defensie, hetzij ... vrijwel één maand na de tweede cyberaanval !! Naar verluidt zou Dedonder pas eind januari 2022 de intentie hebben om verslag uit te brengen wat bij NVA'er Theo Francken ZEER TERECHT de opmerking heeft ontlokt : "We maken de grootste cyberaanval ooit mee op ons militaire apparaat. We kunnen niet wachten tot eind januari om een briefing te krijgen over wat er juist aan de hand is."


Niet te geloven dat dit werkelijk gebeurt in dit land. Perplex dekt de lading niet.

Ludivine Dedonder heeft sinds de aanvang van haar mandaat al meermaals blijk gegeven van een pertinente onbekwaamheid en schrijnende desinteresse voor de job die keer op keer bevestigd wordt. Als zij een beetje goed fatsoen heeft neemt zij ontslag. En als zij dat goed fatsoen niet heeft, moet zij ontzet worden uit haar functie en vervangen worden door iemand die WEL bekwaam is. Niet door De Crem want zijn capaciteiten op vlak van Defensie zitten ook onder het vriespunt. We hebben geen boodschap aan prutsers en dit al zeker niet wanneer het gaan om onze nationale Defensie.


https://www.hln.be/binnenland/cyberaanval-tegen-defensie-veel-ernstiger-dan-eerst-gedacht~ac90d80e/ https://www.hbvl.be/cnt/dmf20220111_96211115 https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220111_97457302 https://palnws.be/2022/01/cyberaanval-op-defensie-legde-mailingdiensten-kleine-maand-plat/ https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/12/cyberaanval-defensie/

https://systeembug.wordpress.com/2021/12/27/belgie-cyberaanval-op-defensie/

2 views0 comments
bottom of page