2 OP 3 PATIENTEN NIET BESMET EN 2 OP 3 ANDERE DOODSOORZAAK DAN LONGONTSTEKING
"Wanneer een Covid-patiënt overlijdt, maakt de behandelende arts een overlijdensrapport waarbij er een vermoedelijke doodsoorzaak wordt vermeld op basis van onder meer radiologische en labo-uitslagen. Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt onderzoekt of die doodsoorzaken correct zijn en gebruikt daarbij de techniek van de minimale invasieve autopsie.
Bij zo'n autopsie wordt er eerst een CT-scan van het lichaam gemaakt om afwijkingen op te sporen. Vervolgens wordt er via de huid - het lichaam wordt dus niet geopend - biopsies van verschillende organen genomen. “Door middel van microbiologisch en weefselonderzoek op die stalen willen we achterhalen of we nieuwe relevante informatie kunnen vinden over de precieze doodsoorzaak van covidpatiënten”, zegt prof. dr. Janneke Cox, internist-infectioloog in Jessa en professor aan Universiteit Hasselt.Ondertussen zijn de resultaten van de eerste 18 lichamen onderzocht.
“Bij 83 procent van de patiënten zien we dat de autopsie effectief nuttig is geweest. In sommige gevallen wijzigde de doodsoorzaak, in andere gevallen konden we de oorzaak van overlijden specifieker maken.”
Bij een kwart van de Covid-overlijdens blijkt de doodsoorzaak anders dan aanvankelijk werd gedacht. Dat heeft autopsie-onderzoek van Jessa in Hasselt aangetoond. Nog uit het onderzoek blijkt dat bij een aantal zogenaamde Covid-overlijdens er toch geen sprake was van een besmetting. Dan toch geen corona.
Opmerkelijk is dat bij ruim een kwart (28 procent) van de onderzochte Covid-overlijdens in Jessa de doodsoorzaak anders blijkt te zijn dan gedacht. Zo werd onder meer duidelijk dat twee op drie patiënten toch niet stierven aan een Covid-19-longontsteking, terwijl de artsen daar wel van uit gingen.
“Drie van de achttien onderzochte patiënten hadden een negatieve test via de neuswisser, maar zijn nadien radiologisch bevestigd als Covid-patiënt”, zegt prof. dr. Janneke Cox.
“Maar uit onze autopsie blijkt nu dat twee van deze patiënten helemaal niet besmet waren met het coronavirus en een derde zeer waarschijnlijk ook niet. Twee van de drie patiënten hadden ook duidelijk een andere doodsoorzaak dan een Covid-19-longontsteking.”
Daarnaast kwam tijdens de autopsies vaker hartfalen bij overleden Covid-patiënten aan het licht dan aanvankelijk werd gedacht. “Bij vier patiënten hebben we alsnog hartfalen kunnen achterhalen”, zegt prof. dr. Janneke Cox. “Al ging het hierbij ook om geriatrische Covid-patiënten die in een palliatieve setting zaten en waarbij er tijdens de dagen voor het overlijden geen diagnostiek meer is gedaan omdat dat geen consequenties zou hebben voor de behandeling.”
Ook is de autopsie bij Covid-patiënten nuttig om bacteriële longontstekingen uit te sluiten. “Er is moeilijk een onderscheid te maken tussen een coronavirusinfectie en een bacteriële longinfectie”, zegt prof. dr. Cox. “Er worden dus Covid-patiënten behandeld met antibiotica terwijl ze eigenlijk helemaal geen bacteriële longinfectie hebben. Dat blijkt ook uit andere studies. Het is dus te rechtvaardigen om spaarzaam te zijn met antibiotische therapie, omdat aan het gebruik hiervan ook nadelen kleven.” _________
Dit artikel in HBVL dateert van 16.11.2020.
Iets over gehoord in MSM ? Natuurlijk niet.
Het wordt doodgezwegen....
Nochtans is Jessa Hasselt zeker niet de enige die dit zegt.
Prof. Jean-Luc GALA ( UCL Brussel ) heeft weken geleden al verklaard dat 2/3 van de coronapatiënten behandeld worden voor andere aandoeningen en bij een PCR toevallig ook positief testen.
Infectioloog Dr. Sacré van Le Grand Hôpital in Charleroi heeft hetzelfde verklaard ( de brave man werd omwille van deze uitspraak op staande voet ontslagen ).
Dr.Rigauts hoofd van AZ St-Jan Brugge idem dito.
Yorumlar